torstai 22. syyskuuta 2016

Kaksi päivää kaiun tuijotusta

Sunnuntaiaamuna suunnattiin Hannun kanssa uudelle järvelle kuhia etsimään. Venettä laskettiin aamulla kylmässä kelissä ja kovassa sumussa. Pohjatietoa järvestä oli vähän mutta kuhia siellä pitäisi olla ihan hyvin. Kartasta oltiin spotattu aloituspaikaksi järven ainoa kunnon syvänne. Matka montulle tuntui kestävän ikuisuuden, sen verran kova himo oli päästä tiputtamaan jigiä.

Kalastus alkoi vaikeissa merkeissä, löydettiin heti pari isoa kalaa mutta ei saatu näitä ottamaan.
Matka jatkui, kaloja vaan ei meinannut löytyä kaikuun. Syvänteen toisesta päästä löytyi isoja lauttoja kalaa mutta ei mitään isompaa. Yksi kolmosen hauki otti vertsuun ja saatiin munat pois padasta. Puolen päivän kieppeillä palailimme takaisin aloituspisteelle ja nyt isompia kaloja alkoi löytyä. Hannu pääsi pudottamaan isolle kalalle joka reagoi jigiin välittömästi ja hetken seurailun jälkeen löi kiinni. Kohta tumman veden syövereistä pullahti pintaan todella toivottu näky, isompi kuha! Haavi heilahti ja komea messinkikylki lepäsi havaksessa. Jälleen nopeaa toimintaa kalan kanssa jotta saadaan se pikaisesti takaisin uimaan. Kalan mitoiksi selvisi 4,16 kg/75 cm, aika nätti avaus uudella järvellä!



Seuraava kala on veneen alla heti kuhan vapautuksen jälkeen ja tämä kolmen kilon hauki lasauttaa heti jigiin. Vierestä löytyy uusi kala ja on oma vuoro tiputtaa jigi. Tärppi tulee samantien ja kalalla tuntuu olevan kovasti menohaluja. Olemme lähes varmoja että siiman päässä riehuu suurhauki mutta veneen vierellä kala paljastuukin paljon luultua pienemmäksi, n. 90 cm kalaksi.


Seuraavat tunnit kuluvat hiljaisissa merkeissä, haukia tulee muutama mutta isompia kuhia emme löydä. Päätämme lähteä lähtörantaa kohti matalampia vesiä kaiuttelemaan. 5 m vedeltä löytyy iso kala veneen alle ja pudotamme jigit alas. Alkuun kala ei reagoi jigeihin mitenkään. Hetken härnäilyn jälkeen kalalla menee kuitenkin hermo ja se syöksyy vauhdilla Hannun jigin kimppuun. Tärppi on todella raju ja heti on selvää että nyt on tosi iso kala siiman päässä! Iso hauki laittoi kunnon rallit pystyyn johon kuului veneen kiertoa ja pari pitkää spurttia. Lopulta haavi heilahti ja hienokuvioinen hauki oli haavissa. Pienet tuuletukset ja mittauspuuhiin. Haavin vähennyksen jälkeen kalalle jäi painoa 7,85 kg. Kala matolle ja pituus yllättää, tämähän on +110 cm! Muutama kuva ja 112 cm hauki pääsee vapauteen.




Seuraavat pari tuntia menevät tyhjää kaiuttaessa kunnes 7 m vedestä löytyy isompi kala. Pääsen tarjoamaan jigiä tälle kalalle ja se hyväksyy tarjouksen. Siiman päässä on mukavasti painoa mutta harmittavasti tämä hyvin kuhamainen otus irtoaa muutaman sekunnin jälkeen. Hetken aikaa vielä etsimme isompia kaloja, turhaan. Reissun loppuhetkillä päätämme vielä etsiä rennommalla otteella ruokakoon kuhia ja niitä löytyy hyvinkin nopeasti. Saamme hetkessä useamman 50-60 cm kuhan ja lopettelemme tyytyväisinä. Hieno mutta haastava päivä uudella järvellä!

Tiistaina teimme uuden iskun järvelle jolla kävimme viime viikolla hyvällä menestyksellä. Yhdeksän aikoihin aloitamme kalojen etsimisen matalammalta alle kympin montulta. Ensimmäiset löytämämme isommat kalat eivät reagoi jigeihin mitenkään. Montun reunalta 7 m vedestä löytyy astetta pienempi kaiku jolle jigi kelpaa nopeasti ja veneessä käy päivän ensimmäinen kuha, 61 cm. 


Jonkin ajan kuluttua löytyy reilumpi kala 9 m vedestä metrin irti pohjasta. Tämä kala onkin todella nirso, pari ensimmäistä tarjottua jigiä eivät kiinnosta ollenkaan. 10" Lunkkeri saa kalaan vihdoin eloa ja se paukauttaa raivolla kiinni. Kolme sekuntia tärpistä haavissa lepää 95 cm hauki. Olipa vaikea kala, taas nähtiin että haukikaan ei todellakaan ota mihin vain!


Siirrymme kohti syvempiä vesiä. Alkuun on hiljaista, tavoitekoon kaloja ei kaiussa näy. Hannu löytää järven syvimmän montun päältä hyvän välivesikaiun 6 metristä. Tätä kalaa saa taas härnätä vähän, kohta se kuitenkin lentää vauhdilla jigiä kohti. Eli hauki... Vastarissa tapahtuu pari muuttujaa ja tilanne on vierestä katsottuna aika koominen, yhtäkkiä vapa on neljässä osassa. Käteen jää vain lyhyt vavanpätkä ja Hannu pääsee käsisiimalla väsyttämään 97 cm hauen haaviin.




Jatkamme kalojen etsintää mutta kovin hiljaista on. Syvänteen päästä vihdoin löytyy pieneltä alueelta paljon isoja kaloja. Paikalla on kuitenkin myös paljon muutakin kalaa jotka vaikeuttavat isojen etsintää. Useammalle isolle kalalle päästään syöttämään ilman tulosta. Osa kyllä nousee jigiä katsomaan, tärppi vain jää puuttumaan. Montun reunalta löytyy yksi kala jolle jigi kelpaa hetken uittelun jälkeen. Pienten painien jälkeen matolla käy päivän paras hauki jolta löytyy mittaa 99 cm.



Sitten taas ajellaan. Tyhjää, tyhjää, tyhjää... Isot kalat häviävät syvänteen päädystä jonnekin emmekä niitä enää löydä. Vähän sivummalta Hannu vihdoin löytää ison kalan ja pienen veneen mallailun jälkeen pääsen tiputtamaan jigiä alas. Kala on 8,5 metrissä metrin verran pohjasta irti ja reagoi jigiin nopeasti. Varovaisen uittelun jälkeen iso kala lähti vauhdilla nousemaan jigille ja paukautti kiinni. Vastarin jälkeen vavassa tuntui pelkkää rutinaa kun paksu fluorotapsi rohisi kalan hampaissa. Otteet olivat kuhamaiset mutten uskaltanut edes ääneen sanoa, pakkohan tämän on olla hauki! Kala vei vähän siimaa ja junnasi syvällä. Pumppaamalla sain kalasta pienen näköhavainnon mutta tummasta vedestä johtuen oli vielä mahdotonta sanoa mikä se oli. Kun kala vihdoin näyttäytyi veneen vieressä oli sekoaminen lähellä, se on kuha!! Kala oli heti haavissa ja heitettiin yläfemmaa, nyt meni enkat rikki! Kala oli malliltaan aika hoikka ja painoi 90 cm varrellaan 6,35 kg. Muutama nopea kuva ja kala takaisin. Sitten menikin hetki fiilistellessä!


Reissun viimeiset pari tuntia oli tosi hiljaista mutta se ei kyllä jostain syystä haitannut. Kuuden aikoihin poistuimme tyytyväisinä järveltä ja lähdimme kotimatkalle. Kiitokset vielä kipparille ikimuistoisesta reissusta!

-Juho M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti